UPIT ZA PONUDU

 Energetska certifikacija zgrada zakonska je obveza u RH od 2010. godine. Certificiranje zgrada uvodilo s postepeno do današnje pune implementacije definirane Zakonom o gradnji NN 153/13. Energetski certifikat mora imati svaka nova zgrada prije izdavanja uporabne dozvole, zgrada javne namjene površine veće od 250 m2, te svaka nekretnina na tržištu površine veće od 50 m2 grijane korisne površine zgrade. Stanovi i poslovni prostori u zgradi bez obzira na veličinu, moraju imati energetski certifikat kod prodaje, dok je certificiranje kod najma prolongirano do 1.1.2016. godine. Ukoliko zgrada posjeduje energetski certifikat, on je važeći i za sve stanove ili poslovne prostore u zgradi. Energetski certifikat može se izraditi i za stan ili poslovni prostor unutr zgrade, ukoliko zgrada nema certifikat, a nekretnina se prodaje.
Energetski certifikat izdaju za to ovlaštene osobe, čiji je registar dostupan na stranicama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.
Energetski certifikat izdaje se temeljem provedenog energetskog pregleda. Energetski pregled za stanove i zgrade do 400 m2 s jednostavnim tehničkim sustavima odrađuje u pravilu jedna ovlaštena osoba, dok za sve zgrade veće od 400 m2 energetski pregled odrađuje i potpisuje tim od 3 ovlaštene osobe arhitektonske/građevinske, strojarske i elektrotehničke struke, a u tom slučaju certifikat izdaje ovlaštena pravna osoba za složene sustave.
SVAKI ENERGETSKI CERTIFIKAT I PRIPADAJUĆI IZVJEŠTAJ O PROVEDENOM ENERGETSKOM PREGLEDU IMA SVOJ BROJ I POD TIM SE BROJEM DOSTAVLJA U NADLEŽNO MINISTARSVO GRADITELJSTVA I PROSTORNOGA UREĐENJA I UPISUJE U REGISTAR IZDANIH ENERGETSKIH CERTIFIKATA. BROJ ENERGETSKOG CERTIFIKATA SASTOJI SE OD BROJA OVLAŠTENJA, REDNOG BROJA IZDANOG CERTIFIKATA SKRAĆENOG NAZIVA ZGRADE PREMA NAMJENI, NPR.   P_XXX_2012_YYY_SZ2 .
Energetski certifikat bez broja i potpisa ovlaštene osobe, ili bez priloženog izvještaja o provedenom energetskom pregledu za postojeću zgradu nije važeći. Naručitelju se predaju 2 primjerka energetskog certifikata i izvještaj o provedenom energetskom pregledu.
Energetski certifikat ima rok trajanja 10 godina.
Ministarstvo provodi kontrolu izdanih energetskih certifikata.

Ukoliko trebate ponudu za obavljanje energetskog pregleda i izdavanje certifikata za svoj stan, kuću ili vikendicu, odnosno za nestambene građevine, molimo Vas da se javite na naš e-mail ili telefon.

Za ponudu je potrebno navesti o kakvoj se građevini radi, gdje se nalazi, kolika joj je površina, u kojem roku očekujete certifikat i svoju mail adresu radi odgovora.

 

DD ING  j.d.o.o. Zagreb, Vinogradska 80

Dušan Džodan, dipl. ing. strojarstva

tel: 01/3702270 ili 091/3702271

e-mail: dd.ing.zagreb@gmail.com